...just my 2 cents on popular culture

...just my 2 cents on popular culture

sâmbătă, 9 iulie 2011

Carte : Hugh Laurie -Traficantul de arme

RAFTUL DE ROCK- I

Editura IBU Publishing, traducere  Laurenţiu Dulman
An aparitie: 2010 
Nr. pagini: 296
ISBN: 978-606-92284-4-9

         “Când lui Thomas Lang i se cere să ucidă un industriaş american, el preferă să-şi avertizeze victima – o faptă bună care nu va rămâne nepedepsită. Nu trece mult timp şi Lang ajunge să-şi măsoare inteligeţa cu cea a miliardarilor diabolici şi să-şi pună viaţa (şi alte lucruri) în mâinile unui întreg arsenal de femei fatale, în vreme ce incearcă să salveze o tânără doamnă aflată în încurcatură… şi,în plus, să prevină o baie de sânge la nivel internaţional.”
Aşa sună prezentarea  sumară pe care editorul ediţiei românesti o face romanului lui Hugh Laurie. Ediţie româneasca care e foarte probabil să nu fi apărut niciodată ( romanul  a fost publicat în Marea Britanie în anul 1996) dacă autorul nu ar fi una şi aceeaşi persoană cu protagonistul principal al serialului Dr. House, foarte în voga în aceste moment, fapt speculat şi de editor prin menţionarea  acestui fapt  pe coperta 1 a  romanului .
Romanul în sine e o parodie a clişeelor din romanele poliţiste şi de spionaj, foarte bine pusă în pagină cu nelipsita doză de umor englezesc aferentă: „Fusesem împuşcat, bătut, dărîmat de pe motocicletă, sechestrat, minţit, ameninţat şi tratat cu superioritate, se făcuse amor cu mine şi fusesem pus să împuşc un om cu care nu avusesem de-a face în viaţa mea“.
Tot dându-i înainte cu Dr. House, multă lume uită însă  că Hugh Laurie e mai mult decat atât, vorbim despre un genial actor, scenarist, regizor, producător, muzician şi scriitor britanic. Personal l-am descoperit pe Hugh Laurie în genialul serial de comedie britanic Black Adder ( seriile II-IV-Black Adder II-1986, Black Adder the Third -1987, Black Adder Goes Forth -1989, respectiv revenirea din Black Adder Back & Forth -1999),  alături de alţi doi la fel de geniali actori de comedie britanici, respectiv Rowan Atkinson, înainte de-a fi  Mr.Bean şi Stephen Fry . Alături de Stephen Fry  îl vom mai vedea pe H. Laurie şi în show-ul  de  comedie  A Bit of Fry and Laurie (1987-1995),  care alături de Black Adder  si M.A.S.H  se găseşte printre primele locuri în topul personal all times în materie de comedie. Urmaresc cu placere  şi Dr.House însă pentru mine Hugh Laurie va rămâne întruchiparea persoanjelor din Black Adder şi A bit of…

            Una peste  alta, recomand romanul în cauză nu numai amatorilor de policier sau fanilor Dr.House ci şi tuturor celor care vor să-şi petreacă câteva ore în cel mai plăcut mod cu putinţă.


            Pe aceeasi tema :Primul roman “metal” din literatura romana?
                                     
                                      Nebunul cu ochii închişi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu